Jewish Resistance To Romanianization 1940 44

Jewish Resistance to  Romanianization   1940 44 PDF
Author: S. Ionescu
Publisher: Springer
ISBN: 1137484594
Size: 44.34 MB
Format: PDF, Docs
Category : Religion
Languages : en
Pages : 282
View: 5969

Get Book

Ionescu examines the process of economic Romanianization of Bucharest during the Antonescu regime that targeted the property, jobs, and businesses of local Jews and Roma/Gypsies and their legal resistance strategies to such an unjust policy.

Pagini De Jurnal Intim

Pagini de jurnal intim PDF
Author: Pericle Martinescu
Publisher:
ISBN: 9789736446528
Size: 44.36 MB
Format: PDF, ePub
Category : Authors, Romanian
Languages : ro
Pages : 378
View: 1403

Get BookJurnal 1935 1944

Jurnal 1935  1944 PDF
Author: Mihail Sebastian
Publisher: Humanitas SA
ISBN: 973505499X
Size: 52.74 MB
Format: PDF, ePub, Mobi
Category : Literary Collections
Languages : ro
Pages : 776
View: 674

Get Book

Capodoperă a literaturii-document interbelice şi una dintre cele mai tulburătoare şi mai limpezitoare panorame ale vieţii politice şi artistice din România primei jumătăţi a secolului XX, Jurnalul lui Mihail Sebastian — obligat de vânturi istorice neprielnice sau de explicabile prudenţe să aştepte, vreme de cincizeci de ani, momentul primei sale apariţii publice — şi-a câştigat cu prisosinţă locul printre cărţile fundamentale ale literaturii române. Publicarea sa a fost, aici şi aiurea, o adevărată cumpănă separatoare de credinţe şi convingeri. Sebastian îşi începe jurnalul sub semnul revelaţiei apăsătoare a alterităţii sale, care îl proiectează într-o realitate pe care crezuse că o stăpâneşte. Se declanşează, la el, o amplă criză sufletească şi de conştiinţă, iar consemnările — de-a lungul a zece ani — ale de-acum însinguratului diarist stau mărturie a acestor tulburări lăuntrice, ca şi a furtunilor ce bântuiau, în epocă, viaţa politică a ţării şi a întregii Europe. Asemenea Jurnalului lui Jeni Acterian, Jurnalul lui Mihail Sebastian este o „capodoperă a litera¬turii experienţei“ care nu a lăsat — şi nu va lăsa — indiferent pe absolut nici un cititor. O carte de căpătâi pentru momente de cumpănă, o operă care se citeşte şi, mai cu seamă, se reciteşte. „Cartea aceasta merită să stea pe acelaşi raft cu Jurnalul Annei Frank şi să-şi găsească la fel de mulţi cititori.“ (Philip ROTH) „O capodoperă plină de umanitate.“ (Paul BAILEY, Times Literary Supplement) „O carte sclipitoare şi obsedantă.“ (BBC History) „Cutremurător, iscoditor şi tăios, Jurnalul lui Sebastian este mai mult decât o scriere esenţială pe tema războiului şi a Holocaustului: e un câştig pentru patrimoniul întregii omeniri.“ (Literary Review) Fotografia de pe copertă: Colecţia Costică Acsinte, proiect iniţiat de Atelierele Albe şi Muzeul Judeţean Ialomiţa

Via A Rom Neasc

Via a rom neasc  PDF
Author:
Publisher:
ISBN:
Size: 32.85 MB
Format: PDF
Category : Romanian literature
Languages : ro
Pages :
View: 4742

Get BookDincolo De Portocali

Dincolo de portocali PDF
Author: Ioana Baldea Constantinescu
Publisher: Humanitas SA
ISBN: 9735047918
Size: 23.74 MB
Format: PDF, ePub, Mobi
Category :
Languages : en
Pages :
View: 780

Get Book

Un tânăr scriitor, personaj-cheie și maestru de ceremonii retras din propriu-i spectacol, se hotărăște să dispară pentru o vreme și lasă astfel în urmă un enigmatic manuscris, ajuns, deloc întâmplător, în posesia fratelui său. Pornind pe firul fragil al recuperării acestei absențe, Ioana Bâldea Constantinescu reușește în Dincolo de portocali un excelent roman de debut în care, din timpuri și spații diferite, din memorie sau din imaginație, fiecare personaj, fiecare întâmplare, fiecare detaliu devin indicii esențiale pentru regăsirea fratelui pierdut: o poveste de dragoste a zilelor noastre, iubirea imposibilă dintre o prințesă creștină și un cuceritor maur în decorul Seviliei de secol VIII, o miss Havisham reinventată, aventurile unui țar pasionat de gastronomie și plecat în lume pe un vapor-restaurant, peisaje exotice, combinații rafinate de gusturi și arome. Și, ascunsă bine printre paginile cărții, o grădină cu nouă rânduri de portocali, sfidând granița dintre realitate și ficțiune, numai bună pentru ca, la rându-i, cititorul să se ascundă în ea.

Scriitori Contemporani

Scriitori contemporani PDF
Author: Ion Negoiţescu
Publisher:
ISBN:
Size: 12.29 MB
Format: PDF, Mobi
Category : Romanian literature
Languages : ro
Pages : 539
View: 7760

Get BookA History Of Romanian Oil Vol Ii

A history of romanian oil vol II PDF
Author: Gh. Buzatu
Publisher: Elefant Online
ISBN: 6068304973
Size: 25.44 MB
Format: PDF, ePub
Category : History
Languages : en
Pages : 509
View: 2089

Get Book

The work represents a synthesis published and printed in two volumes (the 1st volume in 2002, the second one, in 2004) under the aegis of Mica Valahie Publishing House in Bucharest. Being elaborated on the basis of some documents discovered in the Romanian and foreign archives, the two volumes cover the period up to 1929 in the first volume and the period from 1929 to 2005 in the second one. The paper reveals the role and place of Romanian oil in the evolution of the national and worldwide history, especially during the World War between 1939 and 1945 and in the development of the so-called “cold war”. The book insists upon the prospects of the specific “black gold” evolution.In the addendum there are to be found some interesting documents and the complete bibliography of oil.

Popasuri Scriitorice Ti Pe Olt I Olte Vol 3

Popasuri scriitorice ti pe Olt  i Olte  Vol 3 PDF
Author: Florentin Smarandache
Publisher: Infinite Study
ISBN: 606707141X
Size: 29.84 MB
Format: PDF, Mobi
Category :
Languages : en
Pages :
View: 466

Get Book

Popasuri scriitoriceşti este o serie antologică dedicată scriitorilor care s-au născut în spațiul geographic al Oltului, sunt sau au fost trăitori în acest areal ori au alte legături cu râurile Olt și Olteț, plaiuri natale ale antologatorului. Această a treia carte dedicată scriitorilor olteni vine după un prim volum de aproape 300 de pagini, cu peste 20 de autori antologați și biografiați, plus notițe succinte despre o serie de alți scriitori, apărut în 2013, și un al doilea volum care cuprinde biografii și texte ilustrative din 50 de scriitori. Criteriul de ordonare al scriitorilor în acest volum este cel cronologic (data de naștere). Intenția mea a fost să-i aduc la lumină, la o mai bună cunoaștere, în primul rând pe cei necunoscuți, sau mai puțin cunoscuți, din zona geografică a Oltului și Oltețului.

Ora Oglinzilor

Ora oglinzilor PDF
Author: Ion Negoițescu
Publisher:
ISBN: 9789733506027
Size: 13.42 MB
Format: PDF
Category : Authors, Romanian
Languages : ro
Pages : 195
View: 5519

Get Book