Creionul De Tamplarie

Creionul de tamplarie PDF
Author: Mircea Cartarescu
Publisher: Humanitas SA
ISBN: 9735068397
Size: 66.93 MB
Format: PDF, ePub, Docs
Category : Literary Collections
Languages : ro
Pages : 408
View: 4908

Get Book

„Preotul mi-a tăiat moțul, iar nașul mi-a vârât sub ochi tăvița tradițională, pe care se-nșirau câteva obiecte disparate: un păhăruț cu vin, un clește, niște bani, o păpușică cu păr de ață, spice de grâu… Trebuia să apuc de pe tavă, succesiv, trei obiecte, care să-mi prevestească viitorul în viață: dacă luam paharul aveam să fiu bețiv, dacă alegeam păpușa – afemeiat, dacă apucam cleștele – un muncitor harnic etc. Mă-ntreb ce zeu a-mpins în acel moment, ușor, cu vârful degetului, creionul de la urechea nașului, făcându-l să cadă-ntre lucrușoarele de pe tavă? Fapt este că m-am repezit imediat la creionul ce nici nu trebuia să fie acolo, l-am înșfăcat cu toată puterea și nu i-am mai dat drumul, nici n-am mai vrut să iau altceva de pe tavă. Într-un fel, tot ce-am scris de-a lungul vieții mele am scris, de fapt, cu acel creion de tâmplărie pe care soarta mi l-a pus de la-nceput între degete. Bătătura pe care-o am de la nenumărate pixuri și stilouri și creioane pe degetul mijlociu e singurul semn de muncă grea pe care-l am pe trup, și sunt mândru de ea ca de o medalie de onoare.“

Annabel

Annabel PDF
Author: Winter Kathleen
Publisher: Elefant Online
ISBN: 9734630598
Size: 16.62 MB
Format: PDF, Mobi
Category : Fiction
Languages : ro
Pages : 237
View: 7509

Get Book

Annabel (2010), primul roman semnat de Kathleen Winter, abordează cu profunzime, sensibilitate și îndrăzneală una dintre temele cele mai controversate ale epocii contemporane: identitatea sexuală. Într-un sat pitoresc și îndepărtat de pe coasta Labradorului, unde rolurile bărbaților și ale femeilor sînt guvernate de tradiție, nașterea unui copil hermafrodit zguduie din temelii fericirea casnică a familiei Blake. Copilăria învăluită de mister a lui Wayne stă sub semnul ambiguității sexuale și al amenințării cu demascarea publică. Lucrurile se complică și mai mult în momentul atingerii maturității sexuale, cînd descoperă că organismul lui are capacitatea de a se reproduce singur. Kathleen Winter surprinde cu subtilitate și elocvență drama unui personaj singular, care se luptă să-și găsească locul într-o lume guvernată de tipare sexuale stricte, și în același timp frumusețea inegalabilă a peisajelor scăldate în luminile nordului din acest colț al Labradorului.

Un Om Care Scrie

Un om care scrie PDF
Author: Mircea Cartarescu
Publisher: Humanitas SA
ISBN: 9735061201
Size: 31.81 MB
Format: PDF, Mobi
Category : Literary Collections
Languages : ro
Pages : 591
View: 1514

Get Book

„Jurnalul meu este pielea mea de rezervă. E un înveliș magic, scriptural. Din când în când pielea adevărată mă apasă ca un costum greoi de scafandru. Atunci mi-o scot și îmbrac acest tatuaj de cuvinte. În el respir liber, în el pot atinge, în fine, cerul cu palma.”

Publicistic

Publicistic  PDF
Author: Gala Galaction
Publisher:
ISBN: 9789737934192
Size: 57.17 MB
Format: PDF, Mobi
Category :
Languages : ro
Pages : 1607
View: 6358

Get BookTransilvania

Transilvania PDF
Author:
Publisher:
ISBN:
Size: 61.17 MB
Format: PDF, ePub, Mobi
Category : Romania
Languages : ro
Pages :
View: 6353

Get BookLexiconul Tehnic Roman

Lexiconul tehnic roman PDF
Author:
Publisher:
ISBN:
Size: 69.90 MB
Format: PDF, Mobi
Category : Romanian language
Languages : ro
Pages :
View: 3869

Get Book         PDF
Author: ماركوس أوريليوس
Publisher: دار المحرر الأدبي
ISBN: 9776677401
Size: 21.27 MB
Format: PDF, Mobi
Category : Fiction
Languages : ar
Pages :
View: 4118

Get Book

«أيها العالَم، كلُّ شيءٍ يُلائمُني إذا لاءَمَك، وكلُّ ما هو في أوانِه بالنِّسبةِ إليكَ فهوَ كذلكَ عِندي، لا مُتقدِّمٌ لديَّ ولا مُتأخِّر. أيتُها الطبيعة، كلُّ ما تَجلِبُه مَواسِمُكِ فهو ثَمرةٌ لي؛ كلُّ شيءٍ منكِ يَأتي، وفيكِ يعيش، وإليكِ يَعود.» حينَما يُناجِي المرءُ نفسَه، فإنه يَكتبُ إليها ما لا يُعلِنُه لسِواها، ليكشِفَ الحقيقة، فيَكونَ الصدقُ عُنوانَه. في تأمُّلاتِه التي كتَبَها بعُنوانِ «إلى نفسِه» يُمثِّلُ الإمبراطورُ «ماركوس أوريليوس» رؤيةَ الفيلسوفِ حينما يكونُ إمبراطورًا؛ فبينَما كانتْ جبهةُ الدانوبِ تَضِجُّ بالحرب، عكَفَ الإمبراطورُ على تدوينِ مجموعةٍ مِنَ التأمُّلاتِ عبَّرَ فيها عمَّا يَجولُ بخاطرِه حولَ عدةِ موضوعاتٍ حياتيةٍ مُتفرِّقة، وعلى الرغمِ من أنَّه لم يُرِدْ لها أن تَخرجَ للناس، فإنها صارتْ قِبلةَ الفلاسفةِ ومَقصِدَ المُفكرِينَ والقُرَّاءِ بعدَ طباعتِها ونشرِها، ليكونَ كتابُه واحدًا مِن أهمِّ كتبِ الفلسفةِ الرُّواقية، ليس فقطْ لأنه انتقلَ بالفلسفةِ مِنَ التنظيرِ إلى التطبيق، ولكنْ لأنَّ الفيلسوفَ المؤلِّفَ حقَّقَ رؤيةَ «أفلاطونَ» في أن يكونَ الحاكمُ فيلسوفًا.

Carte De Vocabular Greac

Carte de Vocabular Greac PDF
Author: Pinhok Languages
Publisher: Pinhok Languages via PublishDrive
ISBN:
Size: 70.57 MB
Format: PDF, ePub, Mobi
Category : Foreign Language Study
Languages : ro
Pages : 240
View: 4609

Get Book

Această carte de vocabular cuprinde peste 3000 de termeni și fraze din limba greacă, grupate în funcție de subiectul tratat, pentru a vă fi mai ușor să alegeți ce să învățați mai întâi. Mai mult, a doua jumătate a cărții cuprinde două secțiuni de index, care pot fi utilizate ca dicționare de bază pentru a căuta cuvinte în oricare dintre cele două limbi. Toate cele 3 părți, împreună, fac din aceasta o resursă excelentă pentru cursanții de toate nivelurile. Cum se utilizează această carte de vocabular de limba greacă? Nu știți de unde să începeți? Vă sugerăm să parcurgeți mai întâi capitolele cu verbe, adjective și fraze din prima parte a cărții. Acestea vă vor oferi o bază extraordinară pentru studiile viitoare și, deja, un vocabular al limbii grece suficient pentru o comunicare de bază. Dicționarele din a doua jumătate a cărții pot fi utilizate ori de câte ori doriți să căutați cuvinte pe care le auziți pe stradă, cuvinte în limba greacă pentru care doriți să cunoașteți traducerea sau pur și simplu pentru a învăța câteva cuvinte noi în ordine alfabetică. Câteva considerații finale: Cărțile de vocabular există de secole și, la fel ca multe lucruri care există de ceva timp, nu sunt foarte la modă și sunt puțin plictisitoare, dar de obicei funcționează foarte bine. Împreună cu părțile de bază de dicționar al limbii grece, această carte de vocabular greac este o resursă excelentă pentru a vă sprijini pe tot parcursul procesului de învățare și este deosebit de utilă în momentele în care nu există internet pentru a căuta cuvinte și fraze.

Basarabia Bucovina Cadrilaterul Maramure Ul Istoric I Alte Inuturi Disputate De Rom Ni

Basarabia Bucovina Cadrilaterul Maramure ul istoric  i alte  inuturi disputate de rom ni PDF
Author: Dan-Silviu Boerescu
Publisher: Istorii Secrete
ISBN: 9786069921012
Size: 70.73 MB
Format: PDF, ePub, Mobi
Category : History
Languages : ro
Pages : 170
View: 3983

Get Book

Rupt în trei, în patru sau chiar în cinci în diverse epoci istorice, teritoriul Daciei Mari, pe care a apărut această incredibilă insulă de latinitate, înconjurată de slavi și unguri, care este poporul român, s-a putut reuni pe deplin abia după aproape două milenii, în 1918, și nu a putut să-și salvgardeze integritatea decât două decenii și un pic, până în vara tragică a anului 1940, când România a fost efectiv sfârtecată de aproape toți vecinii ei.Înainte de 1918 și după 1940, rușii și ucrainenii ne-au luat, de mai multe ori, Basarabia, Bucovina, Ținutul Herța, Maramureșul istoric (pe care l-au administrat un pic și cehii), Insula Șerpilor și Gurile Dunării. Cu ungurii, discuția violentă asupra Transilvaniei pare să nu se încheie niciodată. Polonezii au stăpânit părți ale Bucovinei, pe care au avut-o și austriecii, care au primit câteva decenii și... Oltenia. Cu bulgarii ne-am disputat Cadrilaterul, existând discuții și asupra Dobrogei. Nici cu sârbii nu au lipsit controversele asupra Banatului...România - un puzzle istoric"Basarabia" sau ruperea în două a Moldovei istoriceBugeacul, nucleul viitoarei "Republici Populare Basarabia"?Transnistria, tărâmul atrocităților Holocaustului și o eternă monedă de schimbBucovina, "Țara Fagilor" și a dureriiȚinutul Herța sau dâra de sânge lăsată în istorie de un "creion gros de tâmplărie"Pocuția sau o datorie de 493 kg de argint fin recuperată de Ștefan cel MareInsula ȘerpilorTransilvania sau "Ardealul"?Maramureșul istoricCadrilaterul, spectaculoasa "Noua Românie""Să dai bir cu fugiții!"... Oltenia, înainte și după PasssarowitzBanatul... sub ocupație sârbească!

Dic Ionar Al Limbii Rom Ne

Dic ionar al limbii rom ne PDF
Author: Elena Comșulea
Publisher:
ISBN:
Size: 18.13 MB
Format: PDF, ePub, Docs
Category : Romanian language
Languages : ro
Pages : 783
View: 5231

Get Book